Wij gaan voor een houdbaar Paaspop

Wij gaan voor een houdbaar Paaspop

Paaspop bestaat al tientallen jaren en dit willen we héél graag gaan voortzetten. We zijn ons bewust van de ecologische voetafdruk die wij als festival hebben. De verschillende uitdagingen die ons te wachten staan zijn in kaart gebracht en de eerste stappen in de richting van duurzaamheid zijn gezet.

Ons doel? De ultieme beleving van Paaspop waarborgen, geven waar de bezoekers om vragen en elk jaar stap voor stap groeien naar een schoon en houdbaar festival: uiteindelijk volgens de werkwijze van Paaspop een circulair festival worden!

We willen op een eerlijke, transparante en eigen manier het festival schoon en houdbaar maken. Dit jaar kunnen we niet meteen alles perfect doen, maar door bewuste keuzes te maken en een duidelijk plan op te stellen, zullen we uiteindelijk ons doel bereiken.

We willen dat Paaspop blijft zoals het is, voor ieder wat wils en 3 dagen lang onbezorgd genieten. Maar wees eerlijk, dat onbezorgd genieten gaat toch nét even wat makkelijker als je weet dat we zo goed mogelijk zorgen voor “ons mam aarde”, zoals we hier in Brabant zeggen. 

Om ons doel te bereiken hebben we vier pijlers geformuleerd: grondstoffen, energie, bewustwording & innovatie

885
1052
1053

DON'T LET IT GO TO WASTE

In plaats van alles weg te gooien, willen we zo veel mogelijk waarde geven aan onze gebruikte grondstoffen. De eerste stap is om zo min mogelijk afval te produceren door middel van het reduce, reuse en recycle principe. 

Paaspop staat natuurlijk bekend om de prachtige en uitbundige decors. Een heel groot deel van het decor wordt elk jaar hergebruikt. Nieuw is dat de banners die we dit jaar laten maken zoveel mogelijk gemaakt worden van gerecycled PET en bedrukt worden met duurzame inkt. De machines die deze banners printen krijgen stroom via zonne-energie. Onze timetables en andere papieren printables worden met afbreekbare inkt gedrukt op FCS papier wat afkomstig is uit duurzame houtkap.

We gebruiken geen plastic wegwerpartikelen meer, maar duurzamere alternatieven. Daarnaast willen we het gebruik van plastic flessen reduceren door onze crew en vrijwilligers een navulbare fles te geven. Deze worden geproduceerd in Nederland en zijn BPA plastic vrij.

Om onze bekers te kunnen recyclen is het noodzakelijk om een monostroom te creëeren, dat wil zeggen dat alle bekers van hetzelfde materiaal moeten zijn. Voor Paaspop 2020 is dit nog niet gelukt, maar voor volgend jaar zijn de eerste stappen al gezet.

We hebben bij bijna elk foodpunt een vegetarische optie en gaan voedselverspilling bij de crewcatering zo veel mogelijk tegen door creatief te zijn in de gerechten die we maken.
 

SAVING ON ENERGY

Doordat Paaspop één van de eerste festivals in het festivalseizoen is, kan het koud zijn. Om ervoor te zorgen dat de tenten een prettige temperatuur hebben, maken we veel gebruik van kachels. Door middel van een slim schakelplan zorgen we er dit jaar voor dat kachels tijdig 'uit' springen en dus niet onnodig aan staan.

In samenwerking met Green Events en ZAP Concepts wordt een slim stroomplan gerealiseerd. Hiermee gebruiken we zo min mogelijk energie door efficiënt om te gaan met de aggregaten. Overigens: het bleek dat we dit al ontzettend goed deden!

SHARING IS CARING

Bewustwording is voor ons ontzettend belangrijk. We zetten zelf kleine stapjes door op kantoor ons afval te scheiden, van overgebleven polsbandjes lanyards te maken, overgebleven crew shirts naar de lokale kringloop te brengen en van banners die normaal gesproken weggegooid worden, hele toffe tassen te maken. Het zijn kleine stapjes in een nieuwe richting, maar wel de juiste richting! 

We hebben ook een nieuw team vrijwilligers. Dit jaar gaan zij zich voornamelijk bezig houden met bewustwording creëeren door het uitdelen van vuilniszakken op de camping, backstage helpen met het scheiden van grondstoffen en ervoor te zorgen dat het terrein zo schoon mogelijk blijft. Hoe meer stappen we in de richting van duurzaamheid kunnen zetten, hoe meer verschillende functies dit team krijgt. 

PAASPOP INNOVATES

Door middel van nieuwe technieken en innovaties verwachten we dat er op het gebied van duurzaamheid de komende jaren veel zal veranderen. Tijdens Paaspop Innovates, ons discussiepanel op vrijdagmiddag gaan wij met verschillende partijen in gesprek om met een win-win mentaliteit samen tot iets moois te komen op het gebied van duurzaamheid. 

We kijken ernaar uit om hiermee stap voor stap aan de slag te gaan en de komende jaren flink door te pakken! Heb je tips of suggesties? Alle feedback is welkom! Je kunt contact opnemen met Lot, onze coördinator duurzaamheid: lot@paaspop.nl 

PAASPOP INNOVATES

Laten we gaan voor een houdbaar Paaspop!

Laten we gaan voor een houdbaar Paaspop!