
LOT VERTELT OVER DE GROENE REVOLUTIE VAN PAASPOP
Lot is aan het afstuderen. Haar uitdaging? Samen met alle betrokkenen ervoor zorgen dat Paaspop als festival duurzamer wordt. Hier komt enorm veel bij kijken, maar we kunnen ondertussen spreken van de groene revolutie van Paaspop. Zij vertelt..
"Soms wordt duurzaamheid hand in hand gezien met geiten wollen sokken, ik vind duurzaamheid hand in hand gaan met relevantie en creativiteit."
Elk jaar wordt er super hard gewerkt om het vetste festival van het jaar neer te zetten. Door dat harde werken is het lastig om óók nog te focussen op duurzaamheid, wat heel begrijpelijk is. Het is echter heel tof om uit te zoeken wat er binnen Paaspop duurzamer kan en hoe dit zo efficiënt mogelijk toegepast kan worden. Soms wordt duurzaamheid hand in hand gezien met geiten wollen sokken, ik vind duurzaamheid hand in hand gaan met relevantie en creativiteit.
“DE ULTIEME PAASPOP BELEVING MOET BLIJVEN ZOALS DIE IS.”
In de startblokken van onze groene revolutie heeft Gemeente Meierijstad ons gekoppeld aan Green Events. Green Events helpt ons aan een sterke strategie en een praktisch stappenplan door advies en uitvoer steeds te combineren. De eerste stap was bepalen wat onze belangrijkste pijlers zijn, en dat zijn geworden: grondstoffen, energie, bewustwording en innovatie.
We vinden het in onze groene revolutie het belangrijkste dat de ultieme Paaspop beleving blijft zoals het is. Als je een dikke vette hamburger wilt eten en liever niet kiest voor een vega(n) gerecht, dan kun jij die hamburger blijven halen. Alle plastic food wegwerpartikelen worden vervangen door duurzame alternatieven zoals papier of karton. Er zijn geen plastic rietjes meer en geven alleen servetjes mee als het nodig is. Soms wel handig om de laatste restjes hamburger van je gezicht te vegen, we willen natuurlijk wel dat je er zoals altijd tiptop bij loopt.
"AFVAL NOEMEN WE VOORTAAN GRONDSTOFFEN.”
Als er iets is wat ik heb geleerd, is dat afval niet meer bestaat. Nu denk je misschien, huh? Ja echt, er zit veel meer in jouw goudgele pretcilinder dan je denkt! Wanneer je jouw beker hoogwaardig kan recyclen, kan er gewoon weer een nieuwe beker van gemaakt worden. Nouja ‘gewoon’, hier gaat wel een heel proces aan vooraf. Afval noemen we nu dus grondstoffen, klinkt goed hè?
Als wij onze bekers willen recyclen, is het heel belangrijk dat alle bekers van het zelfde materiaal zijn gemaakt en dat ze niet vervuild worden. Meest ideale situatie: niemand gooit zijn beker op de grond, maar levert hem netjes in bij de bar of in de juiste container. We zijn ons er van bewust dat het eigenlijk heel normaal is geworden om je beker op de grond te gooien. Eigenlijk is het maar gek, maar heel eerlijk, ik doe het soms ook als er geen container of bar in de buurt is.
“SOMS EEN STAPJE TERUG, MAAR WE HEBBEN OOK HELE TOFFE STAPPEN VOORUIT KUNNEN ZETTEN.”
We wilden voor Paaspop 2020 de bekers gaan recyclen en hadden hiervoor allerlei plannen bedacht. Ondertussen vroegen we aan onze bekerleveranciers of zij allemaal de zelfde soort plastic beker wilden leveren. Dit was helaas niet meer mogelijk waardoor het recyclen van de bekers bijna onmogelijk werd. Hier hebben we van geleerd!
Soms een stapje terug, maar we hebben ook hele toffe stappen vooruit kunnen zetten! We zijn bezig met het schrijven van een plan zodat volgend jaar hout, glas, papier, plastic en rest kunnen scheiden.
Onder de pijler energie hebben we een slim stroomplan gerealiseerd waar we zo min mogelijk energie gebruiken door efficiënt om te gaan met aggregaten. We zijn bezig met een slim schakelplan waardoor de kachels (die de temperatuur in de tenten regelen) niet meer onnodig aan staan.
Door middel van nieuwe technieken en innovaties verwachten we dat er op het gebied van duurzaamheid de komende jaren veel zal veranderen. Innovatie is één van onze pijlers, dus deze gaan we héél goed in de gaten houden.
Andere te gekke stappen die we hebben gezet:
Hello 'Team Sustainability', een gloed nieuw team vrijwilligers. Zo zijn er nog ongeveer 50 andere stappen die we hebben gezet of willen gaan zetten. De banners, waar ons decor uit bestaat, drukken we niet meer op PVC, maar op materiaal gemaakt van gerecyclede PET flessen. Als ze na het festival overblijven, gooien we ze niet meer weg, maar maken we er hele toffe tassen van.
We staan te popelen om alles volgend jaar daadwerkelijk uit te voeren. Vind je het leuk om hierover meer te weten of heb je een gouden of groene tip? Stuur dan een mailtje naar: info@paaspop.nl
KEER TERUG NAAR PAASPOP.NL
